Gnocchi (grunnoppskrift)
«Giovedí gnocchi, venerdí pesce e sabato trippa”. Dette italienske uttrykket, som på norsk betyr: torsdag gnocchi, fredag fisk og lørdag mage (innmat), er veldig kjent over hele Italia, men opprinnelig kommer det fra Lazio/Roma.
Dette uttrykket går tilbake til perioden rett etter den andre verdenskrig og refererer til den katolske tradisjonen som innebærer faste fra kjøtt på fredager.
Gnocchiene som er en næringsrik og fyldig rett, ble tilberedt på torsdager, dagen før den kjøttfrie dagen, der bare fisk og belgfrukter ble spist.
Mens lørdag var dagen som ble brukt til å slakte dyr.
De beste delene av dyrene var for de rike, mens de fattige bare hadde råd til å kjøpe de mindre delene av dyrene, som mage og innmat. Det var bra at disse delene i de kloke hendene til husmødrene ble svært velsmakende retter.
Det er vanlig å finne gnocchi på menyen på torsdager hos mange restauranter i Roma/Lazio.
Med tanke på at man nå ikke kan reise til Roma, la oss prøve å reise med rettene.
Å lage gnocchi er enkelt og veldig raskt. Følg oppskriften og nyt dem. 😊
Diff:1
Tilberedelse: 20’
Koketid: 40’
Ingredienser til 4-5 personer:
- 1 kg melne poteter
- 250 g hvetemel 00, pluss til dryss
- 2 eggeplommer, sammenvispet
- en klype muskatnøtt
- salt
Slik gjør du:
Legg potetene med skallet på i kaldt og saltet vann i en kasserolle. Kok potetene til de er møre.
Skrell og mos potetene med en potetpresse eller lignende mens de er varme (viktig). Ikke mos potetene med hurtighakker eller stavmikser. La dem avkjøles.
Rør inn salt muskatnøtt og eggeplommene. Bland det lett med en gaffel.
Dryss over hvetemelet og kna massen raskt sammen til en jevn og fast deig.
Dryss litt av hvetemelet på arbeidsbenken og del deigen i noen stykker og form dem til lange pølser, ca. 1 ½ cm tykke og skjær dem i ca. 2 cm lange biter med en kniv.
La gnocchiene være som små puter eller lag en riller med en gaffel eller med et spesielt «rillebrett».
Legg dem på et kjøkkenhåndkle drysset med litt hvetemel uten at de kommer i kontakt med hverandre.
Kok opp rikelig med saltet vann i en stor, vid kjele.
Demp varmen slik at vannet bare småkoker. Legg gnocchiene i vannet, noen få om gangen. Gnocchiene er ferdige når de flyter opp til overflaten.
Ta dem opp med en hullsleiv, la dem renne av og legg dem på et fat med litt olivenolje.
De er klare til å bli servert med den sausen du har valgt eller til å legges i fryseren.
Noen sauser som passer bra med gnocchi:
Pasta med tomatsaus (Pasta al pomodoro)
Pastasaus med italiensk pølse (Ragú di salsiccia)
Bolognesesaus (Ragù alla bolognese)