Focaccia genovese
«La focaccia genovese» på italiensk dialekt “a fugassa” er en deilig salt spesialitet som er typisk for det liguriske kjøkkenet.
En «flat» focaccia (maks 2 cm) som dekkes med en god jomfruolje og en blanding av vann og salt.
Det som er veldig karakteristisk er de dype hullene på overflaten.
Saltvannsblandingen gir den gylden farge og gjør den riktig og balansert konsistens mellom det sprø og det myke.
Oppskriften er enkel å følge for alle, selv de som ikke er veldig «kjent» med brødprodukter.
Til slutt, lover jeg, får du en velsmakende focaccia som den originale som finnes i de beste bakeriene i Genova.
Denne typen focaccia passer godt når som helst på dagen eller i alle anledninger, men det er typisk i Genova å spise den til cappuccino eller med melk til frokost. Virker det rart? Ja! Men du må prøve. 😊
Jeg deler den i to og lager en «sandwich» med mortadella eller salami. Mmmmm….
P.S. Focacciaen smaker best når den er lunken, men det er fortsatt veeeldig god dagen etter. (ristet)
Diff:1
Tilberedelse: 3 timer
Steketid:17’
Ingredienser til 2 former (langpanner) 30×40:
- 700 g hvetemel 00 Caputo Nuvola (pluss litt til dryssing)
- 3,5 dl kaldt vann
- 15 g salt
- 20 g fersk gjær
- 0,3 dl ekstra virgin olivenolje
Til saltlake:
- 1 dl vann
- 10 g salt
- 0,4 dl ekstra virgin olivenolje
Slik gjør du:
Lag deigen i kjøkkenmaskin eller for hånd.
Bland gjæret med hvetemelet og tilsett vannet litt om gangen.
Når deigen begynner å få konsistens, tilsett saltet og til slutt olivenoljen.
Elt til deigen er glatt og homogen.
La den stå tildekket i 30 minutter.
Del deigen i to og la den fortsette å hvile tildekket i 30 minutter.
Smør langpannene med litt olivenolje og rull deigen forsiktig ut ved hjelp av en kjevle. Deigen skal ikke nå opp til kantene av pannen.
La den hvile tildekket i omtrent 40 minutter.
Strekk og trykk deigen forsiktig og jevnt til kantene. (Så deigen fyller hele pannen).
Dryss over litt av melet.
La den hvile tildekket i omtrent en time.
Når deigen i pannen har hevet godt, dryss litt mer mel og lag dype hull med fingertuppene.
Pensle overflaten på focacciaen med olje og deretter med saltvannet.
Bland/rør forsiktig med fingertuppene for å fordele væskene godt.
Dekk deigen og la den hvile i ca. 45 minutter.
Forvarm ovnen til 230 grader. (varmluft)
Stek i ovnen i ca. 17 minutter.