Eplesyltetøy med vanilje og kanel
I november vet jeg ikke om jeg skal skrive om høstprodukter eller om julen, som er rett bak i hjørnet
Hvis du rusler rundt i byen og jeg er veldig flink til å gjøre det, ser du allerede at alle butikker viser bare juleting.
Selv om jula kommer hvert år, (og jeg elsker alt som har med julen å gjøre), er jeg aldri forberedt når den kommer. Plutselig er det JUL! De siste dagene før jul løper jeg opp og ned i byen for å finne den riktige gaven til vennene mine… hvert år…det er nesten blitt en juletradisjon for meg… hvert år lover jeg meg selv å gjøre unna gavekjøpene litt tidligere… vi får ser hva skal det bli til i år.😊
Hvis du kjenner deg godt igjen, kan denne oppskriften være en veldig fin og god løsning.
Du kan lage et hjemmelaget syltetøy, som er den perfekte julegaven til dine venner. Så godt, veldig enkel å lage og ikke minst er det alltid en glede å få en sånn gave.
Eple og kanel er et perfekt ekteskap. Alle vet det, ikke sant? I denne oppskriften bruker jeg ikke så mye sukker, så dette syltetøyet er også sunt.
Dette fabelaktige syltetøyet passer perfekt til frokost, for å lage ei god kake og for å spises sammen med en blåmuggost, som f.eks. gorgonzola.
Så ikke kast bort tiden, løp ut og kjøp alle ingrediensene som du trenger for å lage dette syltetøyet.
Diff. 1
Tilberedelse: 20’
Koketid: 90’
Ingredienser til 3-4 hermetikkglass eller glass med lokk:
- 1 kg epler skrelt og uten kjernehus
- 300 g brunsukker
- 1 vaniljestang delt i to på langs
- 2 ts malt kanel
- ½ økologisk sitron
Slik gjør du:
Vask og skrell eplene. Fjern kjernehusene og grovhakk eplene (oppgitt mengde epler er ferdig rensede epler).
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene.
Vask sitronen, og skrell 2 tynne skiver av sitronskallet med en potetskreller.
Ha eplene i en kasserolle. Tilsett sukkeret, sitronskallene, og vaniljefrøene med vaniljestangen.
Kok opp og la det stå og trekke på lav varme. Rør av og til.
Fjern det hvite skummet som danner seg oppå syltetøyet.
La det stå og koke i ca.1 time.
Ta ut vaniljestangen og sitronskallene.
Mos eplemosen lett med en stavmikser.
Tilsett kanelen, og la mosen småkoke i ytterligere 30 minutter til den har fått en smørbar konsistens.
Mens syltetøyet småkoker, steriliserer vi glassene med lokkene.
Forvarm stekeovnen til 100 grader.
Vask glassene og lokkene med kokende vann slik at de er helt rene og skyll dem godt. Sett glassene i ovnen i ca. 20 minutter. La dem stå til de er helt tørre.
Fyll straks syltetøyet på de helt rene, varme og steriliserte glassene.
Skru lokkene godt på, (bruk et kjøkkenhåndkle til å beskytte hendene), sett glassene på hodet i minst 10 timer. Deretter kan du sette dem på et mørkt lager til de skal brukes.
Eplesyltetøy med kanel og vanilje smaker godt til brød eller sammen med fåreost eller geit-ost.