Damekyss kjeks (Baci di dama)
Baci di dama, på norsk «damekyss» er tradisjonelle kjeks fra Piemonte.
De består av to krummede halvkuler av hasselnøtter som er sammenføyd av et lag med mørk sjokolade.
De passer perfekt til te eller en kopp kaffe.
Historien om baci di dama begynte på 800-tallet i en liten by som heter Tortona i Piemonte.
De var/er så gode at de vant gullmedalje på en internasjonal messe i Milano i 1906 og det var den høyeste anerkjennelsen for en konditor på den tiden.
Disse fabelaktige kjeksene ble kalt Baci di dama fordi de minner om to lepper som skal gi et kyss. 😊
Det finnes noen ulike måter å lage disse kjeksene på. Noen bruker mandler i stedet for hasselnøtter og noen bruker halvparten mandler og halvparten hasselnøtter. Jeg foretrekker 100% hasselnøtter. Og du? Hva liker du best?
Diff:1
Tilberedelse: 30’
Avkjølingstid: 90’
Steketid: 15’-17’
Ingredienser for 30-40 kyss:
- 150 g hasselnøtter uten skall
- 150 g hvetemel 00
- 150 g smør, romtemperert
- 120 g sukker
Fyll:
- 150 g mørk platesjokolade
Slik gjør du:
Finmal hasselnøttene i mikser eller foodprosessor sammen med halvparten av sukkeret.
Ha de finmalte hasselnøttene i en bolle.
Tilsett hvetemelet, smøret og resten av sukkeret.
Kna deigen godt sammen.
Form deigen som en klump og dekk den med plastfolie. Sett deigen i kjøleskapet i ca. 1 time.
Del deigen i små biter (ca. 4 g) og rull hver bit til små kuler og legg dem på en stekeplate med bakepapir.
Sett dem i kjøleskapet igjen i 30 minutter.
Forvarm ovnen til 160 grader.
Stek hasselnøtt-kjeksene på midterste rille i 15-17 minutter og la dem avkjøle til de er helt kalde.
Sjokoladefyll:
Fyll en kjele med tre cm vann. Varm vannet til like under kokepunktet.
Skjær sjokoladeplaten i biter og ha den i en stålbolle stor nok (eller i en liten kjele) til at den kan henge/stå i kjelen. Pass på at vannet ikke koker under bollen og at damp ikke kommer i kontakt med sjokoladen.
Rør jevnt og ta bollen av varmen når sjokoladen har en temperatur på 45-50 grader.
Hvis sjokoladen blir varmere, ødelegges-konsistensen og utseendet.
La sjokoladen avkjøle litt.
Legg sammen to og to hasselnøtt-kjeks og fordel en halv teskje sjokolade imellom.
Sett småkakene kjølig til sjokoladen har stivnet.