Cantucci
Det opprinnelige navnet er «Biscotti di Prato».
Prato er en by som ligger i Toscana mellom Firenze og Pistoia.
Ordet «biscotto» betyr stekt to ganger, og det er det som gir cantucci sin karakteristisk harde konsistens.
I Italia kaller vi alle typer kjeks for biscotti, også de som bare stekes en gang og ikke ligner skorper.
Hvis vi vil oversette biscotto til norsk er kjeks det beste ordet.
Cantucciene er de mest populære kjeksene i verden.
Det finnes noen typer av cantucci som blir kalt biscotti på kaféer her i Norge. Visste du det? Jeg er nesten sikker på at du allerede har smakt på dem. ?
I den toskanske tradisjonen spiser man cantucci på slutten av middagen med Vin Santo. Vi dypper dem i vinen.
Synes du at dette høres herlig ut? Det er ikke bare godt, men guddommelig godt! ? Det må smakes!
En liten historisk informasjon: disse kjeksene ble presentert på Verdensutstillingen i Paris i 1867, av konditor Antonio Mattei som nettopp kom fra Prato.
Hvis du kjører gjennom Prato, kan du stoppe på «Biscottificio Antonio Mattei» som siden 1858 lager cantucci.
Det finnes noen varianter av denne oppskriften og jeg har laget noen av dem, og dette er min favorittoppskrift.
Monika, mora til Thomas (mannen min) elsker dem. Hun sier at cantucci er de beste kjeksene hun vet om… og du vet at svigermor «alltid har rett». ?
Diff. 2
Tilberedelse: 25’
Steketid: 30’
Vin: Vin Santo
Ingredienser til 80-100 cantucci:
- 450 g hvetemel type 00
- 250 g mandler delt i to
- 16 g bakepulver
- 300 g sukker
- 1 ss vaniljesukker
- 4 egg
- 2 ts finrevet appelsin-og sitronskall
- 1 klype salt
Til pensling:
- 1 egg.
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 180 grader.
Rist mandlene i 5 minutter og sett dem til avkjøling.
Riv sitronskallet og appelsinskallet
Bland eggene med sukkeret og fruktskallene.
Tilsett bakepulveret, saltet og vaniljen til melet og bland det deretter sammen med røren.
Ha i mandlene og bland alt sammen, for å få en fast deig.
Del deigen og lag 4-5 ruller.
Pisk egget i en liten bolle. Pensle egget på rullene.
Stek rullene midt i ovnen i ca. 20 minutter på 180 grader.
Ta ut brettet og skjær rullene i skiver, (ca. 1-2 cm brede) på skrå og sett dem på nytt i ovnen i ca. 10 minutter.
De skal være lett gyldne.
Oppbevar cantucciene i en tett boks eller på et tett glass.
Lagde disse i dag. Helt fantastisk gode!