Canestrelli-kjeks
Når det er dårlig vær ute, er det noe man må ha for å kose seg med: deilige kjeks og en kopp varm te er det beste jeg vet.
Disse nydelige og sprø kjeksene kommer fra Liguria og Piemonte. De har en karakteristisk blomster-form med et hull i midten som gjør dem enda vakrere. De er dekket av et tykt lag med melis…uimotståelig…ikke sant?
Noen fantastiske kjeks som har blitt favorittkjeks ikke bare hos meg og mine venner, men hos alle i Los&co.
For 6 år siden kom noen fra Los&co og spurte meg om jeg kunne lage noe søtt som erstatning for «de kjedelige lussekattene», så det er blitt en tradisjon å lage canestrelli til Luciadagen 13. desember.
Diff: 1
Tilberedelse: 30’ + 1 time i kjøleskapet
Steketid: 15’
Ingredienser til 70-80 canestrelli:
- 300 g smør (romtemperert)
- 300 g hvetemel type 00
- 200 g potetmel
- 1 revet sitronskall
- 6 kokte eggeplommer
- ½ ts vaniljesukker
- 150 g melis
Til servering:
- Melis
Slik gjør du:
Kok eggene i ca. 10 minutter. Ta vare på eggeplommene og mos dem.
Bland hvetemel, potetmel, vaniljesukker og melis i en bolle. Tilsett smør (i terninger) og det revne sitronskallet.
Bland de mose eggeplommene med mel-blandingen.
Kna blandingen raskt helt til den er glatt og jevn.
Gi massen en kuleaktig form. Dekk den med plastfolie og la den stå i kjøleskapet i ca. 1 time.
Etter en times hvile kjevles massen ut til den har en tykkelse på knapt 1 cm. Ved hjelp av blomsterformede kakeformer, trykker man ut småkaker som legges på bakepapir.
Andre former kan også benyttes, men Canestrelli er kjent for sin blomsterform.
Småkakene-kjeksene stekes i ovnen på 165-170 grader i ca. 15 minutter.
De skal steke til de får en gyllen farge.
De MÅ ikke bli mørke.
Legg dem forsiktig på en rist når de er ferdigstekte.
Når canetrelliene har kjølnet, drysser man rikelig med melis over dem.
N.B. Canestrelliene oppbevares best i en boks eller krukke med lokk.