Bunet
Jeg lurer på hvorfor bunet er mindre kjent enn tiramisu. Bunet er en av mine favorittdesserter.
Du finner ikke bunet overalt i Italia. Du må reise til Piemonte, regionen jeg kommer fra, og som jeg selvfølgelig elsker, for å få smake på denne fabelaktige desserten.
Her snakker vi om en eldgammel oppskrift, helt tilbake til det 13. århundret.
Ordet bunet betyr «hatt» på den piemontesiske dialekten.
Som du tar på deg hatten sist før du går, slik spiser du bunet sist før middagen avsluttes.
Bunet er mye mer en vanlig sjokoladepudding. Å lage bunet er veldig enkelt, og jeg lover at alle vil bli forelsket i denne desserten.
Diff:1
Tilberedelse: 15’ + tid til avkjølig
Steketid: 45’-50’
Vin: Brachetto d’Acqui
Ingredienser til ca. 6-7 personer:
- 500 ml melk
- 4 egg
- 100 g sukker
- 40 g kakaopulver
- 20 ml espresso kaffe
- 150 g amaretti kjeks
- 20 ml amaretto likør
Til karamell
- 90 g sukker
- 50 ml vann
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 150 grader.
Lag espressoen først og la den bli kald.
Del 1:
Ha sukker i en stekepanne og varm det ved forholdsvis svak varme til det smelter. Ikke rør i det før det er smeltet. I så fall kan det danne seg harde klumper som det er vanskelig å få smeltet. Når sukkeret er smeltet, la det bli pent brunt. Nå må du hele tiden røre i sukkeret med stekespade så det blir jevnt brunt. Varmen må være sterk nok til at sukkeret holder seg flytende hele tiden, men ikke så sterk at sukkeret blir brent eller at det begynner å skumme. Løft pannen fra platen hvis det blir for sterk varme.
Hell karamellen i en avlang brødform, eller fordel karamellen i små porsjonsformer. Hold formen med et kjøkkenhåndkle så du ikke brenner deg. Vend på formen så bunnen er jevnt dekket.
Sett formen kjølig så karamellen stivner. Det gjør ikke noe om den slår sprekker
Del 2:
Bland eggene, sukkeret og kakaopulveret lett.
Ha i espressoen, amaretto-likøren og melken.
Smuldre opp amarettikjeks og bland dem i blandingen.
Hell blandingen over i formen som er dekket med karamell.
Sett formen over i et vannbad med nok kokende vann til at det kommer halvveis opp på formen. Stek buneten ved 150 grader i ca.45-50 minutter.
Steketiden varierer litt fra gang til gang. Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av en fuktet skje om overflaten er fast og elastisk. I så fall er buneten ferdig.
Ta formen ut av vannbadet og la den stå på benken til den har fått romtemperatur. Dekk den godt til og la den stå i kjøleskapet i minst 3 timer.
Dra en kniv forsiktig langs med kanten på buneten for å løsne den. Vend buneten ut på et passende fat, helst med en liten kant, så ikke sausen renner av.
Good very good!!!!
Jeg klarte å imponere gjestene mine med denne desserten. Den er lett å lage selvom oppskriften, særlig del 1 virker litt komplisert. Det er verdt å prøve en smakfull og delikat dessert.
Tusen takk Ghazaleh, jeg håper at du også har lyst til å prøve noen andre italienske oppskrifter. Grazie!??
Hei,en fantastisk blogg du har.Hva serverer du ved siden av? stivpisket krem,vaniljeis eller lignende?
Hei. Tusen takk at du følger min blog. Bunet er perfekt som det er. Ikke noe å servere ved siden av. 🤗🤩
Jeg har sukker rett i formen(e) og setter den i ovnen på passe temperatur til sukkeret har smeltet og blitt pent brunt. Mye enklere enn stekepanne, og helt fint resultat. Og dessuten en rask dypp i varmt vann før buneten skal ut på fat. Ellers er oppskriften perfekt. Super dessert, på topp-3-lista! 😊
Tusen takk. Jeg skal prøve det. 🤩