Bruschetta med tomater og basilikum (Bruschetta al pomodoro e basilico)
For en fantastisk oppfinnelse bruschetta er!
Den opprinnelige bruschettaen bestod av en skive ristet brød krydret med hvitløk og ekstra virgin olivenolje. Oppskriften kommer fra den tradisjonelle fattigmannskosten og det var en måte å bruke opp gammelt brød på. Denne retten er utbredt over hele Italia.
Navnet kommer fra det italienske ordet «brusco- bruscare», som betyr å steke over kull.
I dag lager vi bruschetta med noe oppå. Det finnes mange variasjoner. Den klassiske bruschettaen som finnes på menyen på mange restauranter består av tomater og basilikum. Den spises også ofte i vennemiddager.
Brødet «må» være av typen landbrød, hvitt brød med en sprø skorpe som blir ristet over kull eller i en brødrister eller i ovnen.
Det viktigste er at brødet blir farget, sprøtt på utsiden og ganske mykt på innsiden.
Det er fint, hyggelig og sosial å sette en skål med sausen, en liten skål med hvitløksbåter og et fat med ristet brød på bordet og så kan alle forsyne seg….
Husk å ha en fruktig ekstra virgin olivenolje og modne, saftige og gode tomater.
Diff. 1
Tilberedelse: 20’
Steketid: noen minutter
Vin: Falanghina
Ingredienser til 4 personer:
- 4 skiver landbrød (eller 1 baguette i skiver)
- 300 g cherrytomater (eller 5-6 tomater)
- 1/2 bunt frisk basilikum
- 2 hvitløkbåter
- 5 ss ekstra virgin olivenolje
- Salt
Slik gjør du:
Plukk basilikumbladene av stilken og knus dem med fingrene.
Skyll og tørk cherrytomatene, skjær dem i 4 med en skarp kniv.
Ha tomatene i en bolle. Tilsett olivenoljen og basilikumbladene. Smak til med salt.
Rist brødet lett i brødristeren eller i stekeovnen.
Skrell hvitløken. Gni brødskivene inn med hvitløken. Dekk med tomatblandingen.
Serveres straks.