Brødpinner (Grissini)
I dag gleder jeg meg til å snakke om grissini, kalt brødpinner på norsk. De kommer fra Torino, min elskede hjemby.
De har en lang historie.
Brødpinnene er ett av de mest kjente og populære produktene fra Torinos gastronomi, og ett av de mest kjente italienske matproduktene i utlandet.
Grissiniene så dagens lys i 1679, da hoffbakeren Antonio Brunero, under instruksjoner fra legen Teobaldo Pecchio, oppfant denne maten for å servere den fremtidige kong Vittorio Amedeo II, som hadde dårlig helse og som ikke kunne fordøye vanlig brød. Man sier at også Kong Carlo Felice var veldig glad i dem og at han spiste dem når han var på Teatro Regio (operaen i Torino). De andre tilskuerne i operaen var sannsynligvis ikke så fornøyde… men han var kongen.
Suksessen til brødpinnene spredde seg spesielt raskt, både fordi de var lettere fordøyelige sammenlignet med vanlig brød, og fordi de holder seg i flere uker uten å bli forringet. Blant de store beundrerne av Torinos brødpinner, kan man ikke unnlate å nevne Napoleon Bonaparte, som i begynnelsen av det nittende århundret skapte en kurertjeneste mellom Torino og Paris hovedsakelig dedikert til transporten av det han kalte «les petits batons de Turin».
Vi kan ikke skape en kurertjeneste mellom Torino og Oslo, særlig ikke i denne spesielle perioden, men vi kan lage dem. Dette er ikke så vanskelig. Jeg lover det.
De er perfekte som enkel snacks, men også ypperlige med spekemat eller ost. Grissini tilbys ofte på italienske restauranter mens man venter på maten som man har bestilt.
NB: Jeg går ikke på teater med grissini i veska, som Kong Carlo Felice, men jeg spiser dem gjerne foran tv’n.
Tips. De er også fantastiske dyppet i Nutella. 😊
Diff: 1
Tilberedelsen: 30’ + hevetid 3 timer
Steketid: 20’
Ingredienser til ca. 40 grissini:
- 500 g hvetemel 00
- 2,8 dl vann, lunkent
- 0,5 ekstra virgin olivenolje + ekstra til pensling
- 5 g fersk gjær
- 8 g salt
- 1 ss sukker
- 1 ss semulegryn
Slik gjør du:
Rør ut gjæren og sukkeret i en tredjedel av vannet.
Løs opp saltet i resten av vannet i en bolle og bland i hvetemel. Rør med en treskje, tilsett gjær-røren og olivenolje litt etter litt i omganger.
Kna deigen sammen på bordet til den er jevn og smidig.
Smør en stekeplate (dekket med bakepapir) med olje og dryss over halvparten av semulegrynene. Legg deigen oppå og pensle overflaten med olje og strø så over med resten av semulegrynene.
Sett til heving på et lunt sted i 3 timer til deigen har hevet til dobbel størrelse.
Skjær deigen først horisontalt for å få to lange, men smale rektangler.
Deretter skjær deigen langs kortsiden med en lang og glatt kniv i strimler på ca.1 cm hver. Ta hver stripe deig med begge hender fra endene og trekk den til de er ca. like lange som bredden på bakeplaten. Gjør det samme med de andre strimlene.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Kle stekeplaten med bakepapir.
Stek grissiniene i ovnen i ca.20 minutter til de er sprø og pent gylne.
Avkjøl dem helt og oppbevar dem i en papirpose. Hjemmelaget grissini holder seg fint i 8/10 dager.