Havabbor med urter i salt (Branzino alle erbe in crosta di sale)
Havabbor er en meget verdifull fisk og den er en av de fiskene som italienere liker aller best.
I nesten alle matbutikker med et godt utvalg er det lett å få tak i havabbor. Flaks!
I denne oppskriften blir havabboren dampet i sin egen fuktighet, beskyttet inne i en skorpe av salt. Slik blir fisken god og saftig.
Tilberedning av mat i en saltskorpe er en av de eldste metodene for matlaging.
Denne måten lar deg lage mat uten å bruke olje, smør osv. Saltet danner nemlig en beskyttende skorpe som gjør at tilberedningen blir mer skånsom og langsom.
Resultatet er en skikkelig saftig, delikat og velsmakende matrett, og ikke minst er den veldig sunn.
I motsetning til hva man kan tro, blir maten ikke altfor salt.
Å blande eggehviten med salt forhindrer at skorpen sprekker. Dette er veldig viktig!
Diff. 2
Tilberedelse: 20’
Koketid: 40’
Vin: Vermentino Maremma
Ingredienser til 2 personer:
- 1 havabbor (800 g) eller 2 (400 g hver)
- 1 kg grovt salt
- 1 kg fint salt
- 6 kvister frisk timian
- ½ bunt bladpersille
- 6 blader frisk salvie
- ½ bunt frisk dill
- 3-4 laurbærblad
- 3 kvister frisk rosmarin
- 3 eggehviter
- 2 hvitløkbåter
- 1 sitron
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 200 grader.
Skyll havabboren godt under rennende kaldt vann. Den slimete hinnen i buken kan godt vaskes vekk.
Tørk fisken med kjøkkenpapir.
Skyll urtene og rist av vannet. Plukk bladene av kvistene og finhakk dem.
Skrell og finhakk hvitløkbåtene.
Vask og riv sitronskallet.
Bland sammen urtene, hvitløken og sitronskallet i en bolle.
Skill eggene. Pisk eggehvitene til det blir stivt.
Legg 1 ss urteblanding inn i buken på fisken.
Legg bakepapiret på et stekebrett, eller i en ildfast form.
Legg inn et tynt lag salt-urteblandingen lang og bred som fisken, og legg havabboren oppå. Legg resten av saltblandingen over fisken.
Trykk for at blandingen ligger godt fast.
Stek fisken midt i ovnen i 35-40 minutter. Koketiden er avhengig av fiskens størrelse. (Hvis du steker 2 fisker av 400 g 25-30 minutter.)
Ta fisken ut av ovnen, og la den hvile i noen minutter.
Bryt av saltskorpen med en liten hammer.
Til dette passer det godt med kokte eller stekte poteter.