Bønnesuppe med pasta (Pasta e fagioli)
Pasta e fagioli er en velsmakende, tykk og mektig suppe. Den er en typisk italiensk rett, hvorav det finnes ulike regionale varianter.
De «faste» ingrediensene er: kort pasta, bønner, gulrot, stangselleri og løk. Ingrediensene som kan variere er: tomat, skinke, bacon, fleskesvor eller urter.
Opprinnelsen er usikker. Mange regioner «kjemper» om farskapet, blant annet Lazio, Campania, Lombardia og Veneto.
Men en ting er sikkert… pasta e fagioli smaker kjempegodt overalt!
De fleste italienere (og også jeg) pleier å tilsette en parmesan-skorpe i begynnelsen av matlagingen. Den gir enda mer smak til suppen.
Jeg ønsker deg en veldig god «pasta e fagioli».
Diff. 1
Tilberedelse: 20’ + 8 timer til bløtlegging
Koketid: 70’
Vin: Grignolino/Rosso di Montalcino
Ingredienser til 5-6 personer
- 350 g tørkede borlotti-bønner
- 1 selleristang
- 1 liten løk
- 1 gulrot
- 2 hvitløkbåter
- 50 g fleskesvor
- 1 kvist frisk rosmarin
- 1 liten bunt salvie
- 1,5 l ca. vann
- ½ terning kjøttkbuljong
- 1-2 ss tomatpure’
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- salt og nykvernet pepper
- 250 g kort pasta f.eks ditaloni rigati
Til servering:
- 50 g nyrevet parmesan
Slik gjør du:
Ha bønner i en bolle kvelden i forveien og hell over så mye vann at bønnene er helt dekket.
La bønnene stå til neste dag.
Sil bønnene. Hell ut vannet de har ligget i.
Skyll sellerien, skrell gulrøttene og løken og skjær i store biter.
Skyll fleskesvoren.
Legg alt i en kasserolle med bønnene, tomatpureen, vannet og kjøttbuljongen.
Kok opp suppen og la den småkoke i ca. 1 time til bønnene er møre.
Mens suppen småkoker, lager vi en aromaolje.
Skrell hvitløken, skyll og tørk rosmarinen og salvien.
Hell olivenolje i en liten stekepanne. Fres hvitløken, rosmarinen og salvien i 10 minutter og sil det.
Ta ut tre fjerdedeler av bønnene og kjør dem glatte med en stavmikser eller i en foodprosessor sammen med gulrotbitene, selleribitene og løkbitene.
Ha suppen tilbake i kasserollen, tilsett den aromaoljen og smak til med salt og pepper.
La suppen stå og trekke i noen minutter.
Ha i pastaen og kok videre til pastaen er «al dente» i ca. 10 minutter. (Se anvisning på pakken)
Hell suppen i tallerkener og strø over nyrevet parmesan.
Hva mener du med fleskesvor? Lettsaltet sideflesk?
Hei, Jeg mener “griseskinn”.😀