Åttearmet blekksprut og potetsalat (Insalata di polpo e patate)
Det er litt ekkelt å rense blekksprut, synes jeg, men det er så godt at du må gjøre det uten å tenke for mye på det.
Blekksprut som du finner i butikken er som oftest dypfryst og den blir renset før den blir frosset.
Men det er tre ting som du bør gjøre:
- Fjerne øynene med en saks
- Fjerne munnen/nebbet
- Rense/skylle hodet godt
Det går fort.
Det er viktig å vite at blekkspruten blir mørere hvis den har vært i fryseren. Derfor spør fiskehandleren om det. Jeg er nesten sikker på at det ikke finnes en eneste fersk blekksprut her i Norge, men,..men..
Bortsett fra disse praktiske tingene, er blekksprut en delikatesse som er veldig enkel å tilberede.
Noe alle kanskje ikke vet om blekksprut, er at den gir en rekke essensielle vitaminer, jern, kalsium, fosfor, at den også er fettfri og at den har lite karbohydrater og rikelig med proteiner.
Vi lager vanligvis blekksprut og potetsalat som forrett i Italia. Det er en velsmakende rett som er typisk for Middelhavet.
Ideell for en sommermiddag, men man kan også spise det til alle årstider.
Å spise denne forfriskende salaten og drikke en god hvitvin som f.eks. Pinot Grigio eller Riesling til, er en god måte å starte en middag med vennene dine.
Dif. 1
Tilberedelse:
Koketid: 60’
Vin: Pinot Grigio eller Riesling
Ingredienser til 4 personer:
- 1,8 kg blekksprut (dypfryst)
- 4 poteter
- 150 g svart oliven uten stein
- 1 liten løk
- 1 gulrot
- 1 stilk stangselleri
- 2 stilker bladpersille
- 2 einebær
- 2 laurbærblad
- 1 ss tørr hvitvin
- 3 svarte hele pepperkorn
- 6 g grovt salt
Til dressing:
- 1 bunt bladpersille
- 2 ss sitronsaft
- 3 ss ekstra virgin olivenolje
- 2 hvitløkbåter
- salt og nykvernet svart pepper
Slik gjør du:
Rens og skyll blekkspruten.
Skyll og rens bladpersillen.
Skrell,skyll og skjær løken, gulroten og stangsellerien i store biter.
Legg de oppskårne grønnsakene i en stor kjele med kaldt vann.
Tilsett laurbærbladene, einebærene, 2 stilker av bladpersillen, grovt salt og lett knust helpepper.
Kok opp vannet.
Dypp tentaklene av blekkspruten i kokende vann 4-5 ganger så tentaklene trekker seg sammen.
Legg på lokk og la blekkspruten koke i ca. 40 minutter til den er mør.
Lag sitrondressingen.
Finhakk bladpersillen.
Skrell og knus hvitløkbåtene.
Visp sitronsaften, bladpersillen, olivenoljen, salt og pepper godt sammen. Tilsett de knuste hvitløkbåtene. Juster dressingen etter smak.
Trekk kjelen av varmen og la blekkspruten avkjøles i kraften.
La den renne av og skjær kjøttet i biter.
Kok imens potetene møre i lettsaltet vann. Hell av vannet, skrell potetene, skjær dem i terninger og ha dem i en salatbolle. Drypp vinen over.
Tilsett blekkspruten, de svarte olivenene og dressingen.
Smak til med salt og pepper. Tilsett mer olivenolje og sitronsaft etter smak.
La salaten marinere i noen timer. Enda bedre: forbered den dagen før.
Du kan servere blekksprut og potetsalat både romtemperert eller litt oppvarmet.