Apulisk tarallo (Taralli pugliesi)
Opprinnelsen til taralli-oppskriften spores vanligvis tilbake til 1400. Legenden forteller at den første taralloen ble laget av en mor som ikke hadde noe mat til barna sine, og hun prøvde å lage noe med det hun hadde i hjemmet: mel, ekstra jomfru olivenolje, salt og hvitvin. Produkter som aldri har manglet i det apuliske spiskammeret. Hun laget en deig som ble kuttet i tynne strimler og formet dem som en ring som ble bakt i ovnen. Resultatet var så overraskende at det ble begynnelsen på en tradisjon som fortsetter den dag i dag.
Det kom små forbedringer i løpet av årene. Taralloen ble i tillegg til å bli bakt i ovnen, også kokt for å gjøre den mer sprø, og for å gjøre den mer smakfull ble den også krydret med fennikelfrø eller hakkede oliven.
Produktet spredte seg fort i hele den sørlige delen av landet og ble tilpasset fra territorium til territorium og fra region til region. Typiske apuliske egenskaper er tilberedningen med ekstra jomfru olivenolje og tilsetting av krydder, fra fennikelfrø til chili, fra oliven til løk.
Over tid har den søte versjonen av taralli tilkommet… glasert med sitron eller dekket med sjokolade. Taralliene passer bra til alt, til en aperitiff, med oliven, salamier eller oster som tilbehør.
«Tarallucci e vino» (tarallucci og vin) er et karakteristisk uttrykk som indikerer den klassiske kombinasjonen av apulisk tarallo med vin, særlig med den perfekte matchen med Primitivo di Manduria eller Nero di Troia eller Negramaro. Du bør bare prøve det.
Diff: 1
Tilberedelse: 40′
Koketid/steketid: 50’
Ingredienser til ca. 60 taralli:
- 550 g hvetemel 00
- 2 dl tørr hvitvin
- 1,2 dl ekstra virgin olivenolje
- 10 g salt
Slik gjør du:
Bland hvetemelet, saltet og olivenoljen i en bolle.
Tilsett hvitvinen, hell deigen på bordet og kna den til den er jevn og smidig (i ca. 10 minutter).
La den hvile, dekket med plastfolie i 30 minutter i romtemperatur
Skjær deigen i små biter (ca 15 gram) og rull dem i små tynne pølser ca. 12 cm lange og 1 cm tykke. Lag en ring og trykk lett på ringen for at endene fester seg godt sammen. Lag alle taralliene ferdig.
Sett en kasserolle med vann på kok, demp varmen slik at vannet bare småkoker. Legg taralliene i vannet, noen få om gangen. Taralliene er ferdige når de flyter opp til overflaten.
Ta dem opp med en hullsleiv, la dem renne av og legg dem på et fat dekket med et kjøkkenhåndkle og kok alle de andre.
Forvarm ovnen til 190 grader.
Legg taralliene på et stekebrett dekket med bakepapir og stek dem i ca. 40 minutter til de får riktig farge og sprøhet.
N.B. Du kan godt smaksette taralli-deigen med fenikkelfrø, chilifrø osv.