Ansjoser i grønn saus (Acciughe al verde)
Ansjoser i grønn saus, på piemontesisk dialekt «anciue al verd”, er en typisk forrett i det regionale piemontesiske kjøkkenet.
De små fiskene blir dekket av en deilig grønn saus som består av bladpersille, hvitløk og rød chili.
Dette er en enkel oppskrift av beskjeden opprinnelse med en intens og deilig smak.
Selv om det ikke er hav i Piemonte, er ansjosen uten tvil den mest brukte fisken i de piemontesiske oppskriftene.
Den er liten med mye kjøtt og med en særegen smak.
Hvis du er glad i ansjos, bør du smake på denne retten.
Diff: 1
Tilberedelse: 45’
Vin: Grignolino d’Asti
Ingredienser til 4 personer:
- 250 g ansjoser, hele og salte eller 150 g ansjosfileter fra glass i olje
- 1 bunt bladpersille
- 2 hvitløksbåter
- 2 små røde chilier
- 2 dl ekstra virgin olivenolje
- 2 ts hvitvinseddik (hvis du bruker saltet ansjos)
N.B. Det er sjelden vi får tak i hel saltet ansjos, men fileter i olje kan også være like bra.
Slik gjør du:
Hvis du er så heldig og finner saltet ansjos. Slik gjør du:legg dem i en bolle med kaldt vann og hvitvinseddikk i 30 minutter. Fjern ryggraden og halefinnen. Skyll dem så godt i rennende vann og tørk dem med kjøkkenpapir.
Hvis du har ansjos i olje, sil av oljen.
Vask, skyll og tørk bladpersillebladene.
Skrell hvitløksbåtene.
Finhakk bladpersillen, hvitløksbåten og de røde chiliene. Ha den finhakkede blandingen i en bolle.
Rør inn olivenoljen, bare en dråpe om gangen til å begynne med.
Legg ansjosene på lag i en bolle og hell den grønne sausen over. Dekk bollen.
Man anbefaler å lage denne retten en dag før servering, slik at ansjosene kan trekke til seg aromaene.
Server ansjoser i grønne sausen på en skive ristet brød med litt smør.