Amaretti sardi (Kjeks med mandler fra Sardinia)
Det er vanskelig å ikke bli fristet av disse eksepsjonelle kjeksene!
Smaken kan minne om kransekake, ingrediensene er nesten de samme.
Disse søte småkakene er uten tvil de mest kjente av de dessertene som kommer fra Sardinia.
Jeg hadde allerede laget amarettiene for noen år siden, men jeg hadde sannsynligvis ikke en god oppskrift. (Fordi de ikke var så gode.)
I desember i fjor kom venninna mi Ilda, (som nettopp kommer fra Sardinia) på besøk, og hun ga meg den hemmelige oppskriften til en venninne som lager «de beste amarettiene» hun har spist…sier Ilda.
Vi gikk med en gang til butikken og kjøpte alle ingrediensene som vi trengte for å lage disse guddommelige kjeksene. Resultat: de ble vanvittig gode! Ja. De ER noen av de beste amarettiene jeg har spist! Ilda hadde rett.
Siden desember har jeg laget amarettiene ganske ofte. De er blitt veldig populære hos alle mine venner.
I den opprinnelige oppskriften bruker man en blanding av vanlige mandler og av bitre mandler, som gir litt bitter-smak og også har gitt navnet, amaretti betyr nettopp «bitresmå» på norsk.
Jeg vet at det er vanskelig å få tak i dem i Norge, da er det lov å bruke bare «vanlige mandler».?
La deg friste av disse herlige og kjempegode kjeksene! Alle vet at hjemmelagde kjeks alltid er populært.
Så…..er du klar til å lage noen av de beste småkakene du noen ganger har laget?
Diff. 1
Tilberedelse: 20’
Steketid: 22’
Ingredienser til ca 20 kjeks:
- 650 g skåldede mandler (hvis du ikke finner skåldede mandler kan du gjøre det selv: se her)
- 500 g sukker
- 1 sitronskall av 1 sitron
- 5 eggehviter
- 5 ss sukker for å rulle kjeksene i
Slik gjør du:
Mal mandlene i en food-prosessor med litt sukker, ikke så fort, mandler må ikke «slippe» olje.
Bland dem med resten av sukkeret og sitronskallet i en bolle.
Pisk eggehvitene lett (veldig lett) og bland dem i mandelmassen.
Dekk deigen med plastfolie og la den hvile i minst 1 time. (Jeg foretrekker å lage deigen en dag før).
Den må IKKE hvile i kjøleskapet.
Forvarm stekeovnen til 160 grader.
Lag kuler som veier ca. 30 g. (de er like store som en valnøtt).
Rull kulene i sukkeret og legg dem på bakepapir.
Stek kjeksene midt i ovnen på 160 grader i ca. 22 minutter.
De MÅ IKKE bli mørke.
Tusen takk! Det var med skepsis jeg forsøkte denne oppskriften i fjor, for hvordan kan man vel lage deilige Amaretti i eget kjøkken, men sannelig er de akkurat like fantastiske som i Italia <3
Tusen takk. Det er veldig hyggelig å høre det. 🤩